Meteen naar de inhoud

Mijn kind struikelt en valt regelmatig. Is dat normaal?

Valt het op dat jouw kind vaker struikelt dan leeftijdsgenootjes? Of dat je zoon of dochter niet goed mee kan komen tijdens sporten of met gym op school? Dit kan betekenen dat het looppatroon niet optimaal is. Of dit een probleem is en wat eraan te doen valt lees je hieronder! Kinderen die vaak vallen hebben soms last van een naar binnen gedraaid looppatroon, oftewel ‘intoeing’. Hiermee wordt bedoeld dat de voeten en in de meeste gevallen ook de knieën naar binnen gedraaid worden tijdens het lopen.

De grote tenen wijzen naar elkaar toe in plaats van naar voren. Vaak merken ouder dit op vanaf het moment dat het kind begint met lopen. Het komt echter voor bij kinderen van verschillende leeftijden met verschillende oorzaken. Intoeing wordt verergerd door vermoeidheid, het meest opvallende kenmerk hiervan is dat het kind vaker struikelt dan leeftijdsgenootjes.

Oorzaak & klachten

De oorzaak van een struikelen kan verschillend zijn en veroorzaakt worden op verschillende gebieden zoals:

  • Heupen: de heupen kunnen al naar binnen gedraaid staan waardoor de voeten en knieën mee naar binnen draaien.
  • Onderbenen: het kan ook het gevolg zijn van een draaiing van het onderbeen, waardoor de voeten ook naar binnen draaien.
  • Voeten: als laatste kan ook aanleg hierin mee spelen, vanaf de geboorte kan het middenvoetsbeentje van de grote teen een afwijkende stand hebben.

Wat kun je zelf doen?

  • Maak een hinkelbaan en ga samen hinkelen
  • Krijt een rechte streep over de grond en balanceer over de streep heen
  • Schaf balans speelgoed, bijvoorbeeld een Wobble Board aan om balans aan te leren
  • Laat je kind springen op een trampoline
  • Schaf een therapiebal aan en doe hiermee samen met je kindje oefeningen
  • Hou een skippybal race met een broer/zus of vriendje/vriendinnetje
  • Breng regelmatig een bezoekje aan de speeltuin om te spelen op het klimrek, schommel etc.
  • Doe samen een wedstrijd met touwtje springen
  • Zet een parcours uit met b.v. Gonge rivierstenen, hoepels en houten blokken
  • Koop antislip sokken die je kindje helpen om meer grip te krijgen tijdens het lopen

Tip: Er is speciaal ontwikkeld speelgoed dat gericht is op de motoriek van je kind. Je kunt hiermee de motorische en sociale vaardigheden van je kind ontwikkelen. Dit soort speelgoed wordt daarom vaak gebruikt door peutergym docenten en kinderfysiotherapeuten.

Gevolgen

Bij kinderen jonger dan 8 jaar wil een intoeing gait zich vaak vanzelf weer oplossen, zonder dat hier een behandeling voor nodig is.

Een intoeing gait hoeft geen pijn te veroorzaken en er is wetenschappelijk bewezen dat het ook niet zorgt voor klachten op latere leeftijd. Ouders met kinderen die een intoeing gait hebben hoeven zich dus geen zorgen te maken, naarmate de kinderen groeien wordt het probleem in de meeste gevalle al opgelost.

Mocht je als ouder toch twijfelen omdat uw kind bijvoorbeeld vaker struikelt, plan dan een afspraak in zodat de podotherapeut kan kijken en jou eventueel gerust kan stellen.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »